Od zadání k release za dva dny: jak se programuje v novinách

Poslední dva roky zpracovávám nápady datažurnalistů v Českém rozhlase, předtím v IHNED.cz. Od prvního zadání k releasu uživatelské aplikace málokdy uběhne víc než dvacet pracovních hodin. Do toho se musí vejít analýza, UX, grafika, programování back- i frontendu a taky infrastruktura, která obslouží desetitisíce uživatelů. Není čas leštit kód, optimalizovat ani blbnout s pixelovým perfekcionismem. Přesto dosud každá aplikace fungovala a hlavně byla venku na čas.

Budu mluvit o vývoji na absolutně neměnné deadliny (volby kvůli nám neposunou), o fanatickém uctívání Minimum Viable Productu a o tom, jak radši připlatíme za servery, než abychom to napsali pořádně (ale vydali pozdě). A taky vám řeknu, jak se za vydaný bastl nestydět a ještě ho pověsit na GitHub.

Komu je přednáška určena?

Vývojářům, kteří nemají kvalitní kód jako cíl, ale jako nástroj, který někdy prostě není potřeba. Projekťákům, kterým parta ajťáků půl roku vyvíjí něco, co mělo trvat dva týdny a dosud neviděli ani jeden užitečný screen. A pro ty, které zajímá, jak to vypadá v zákulisí české datové žurnalistiky.

Kdy přednáška bude?

Přednáška se konala v místnosti Škodovka od 16:00 do 17:00.
Podívej se na kompletní program.

Podklady k přednášce

Záznam přednášky

Marcel Sulek

Marcel Sulek

Bio: Vývojář datatýmu Českého rozhlasu, dříve IHNED.cz. Bastlíř, co má pravidelně hotovo minutu před deadlinou. Z dávnější historie vývojář-startupista v Druidly, ještě předtím kodér desítek webiků v zaniklé mediální agošce. Vystudovaný pilot, kterého aerolinky nechtěly. Na potkání vypráví, jak je kvalitní kód přeceňovaný, doufaje, že tím odvede pozornost od své neshopnosti pochopit Programujeme Profesionálně za kapitolou 3.

Stav hlasování: 53 hlasů